top of page

Gymnasievalet

​

​

​

Hur kan man ge eleverna bättre förutsättningar för att göra ett rationellt gymnasieval?

Strategin att bjuda in till den årliga gymnasiemässan har nått vägs ände. Medel som kan användas till undervisning går till spillo. Eleverna måste förberedas tidigare. Studie- och yrkesvägledarna har alldeles för kort tid för varje elev. Var tredje student hade valt annorlunda när man efter gymnasiet ser sitt val i backspegeln. Lika många fullföljer inte gymnasiet på tre år. De elever som går ett fjärde år kostar samhället 700 miljoner årligen. Detta helt oräknat vad det kostar i förlust av självkänsla att börja sitt vuxenliv så trevande.

​​Jag arbetar nu med ett kommunprojekt där lärarna utvecklar en metod för att integrera yrkesorienteringen i den ordinarie undervisningen. All skolkunskap har ju sitt värde i att vara användbar i vuxenliv och arbetsliv, inte bara som underlag för framtida studier. Ämnena "finns" i någon form i vuxenlivet, som kunskap och kompetenser. Men för många elever är detta ett mysterium, skolkunskaper har bara ett bytesvärde till ett bra betyg.

Projektet bygger på att man ska realisera formuleringarna i läroplanen; att yrkesorienteringen är ett ansvar för skolans hela personal, att den även ska genomsyra undervisningen. Som det står: "Studie- och yrkesvägledning omfattar information, vägledning och undervisning".

Den bärande tanken är att man i reguljär undervisning, till exempel i teknik, även ska få kunskap om den verklighet där teknikkunskaper kommer till användning, (liksom svenska, matte, fysik..). Vi fokuserar alltså inte på prao, utan på undervisning, där man även får insikt i vilka yrkesroller som finns, vilka kunskaper som behövs i dessa yrkesroller. Att kunskaper inte är detsamma som skolämnen, utan att de har just detta bruksvärde, efterfrågat i arbetslivet.

För mer information kontakta mig

​

bottom of page